Gratin de Pommes de Terres à la Dauphinoise

Le Dauphin, delfinen, var navnet på den kommende franske tronarving, hvorfor denne måde at tilberede kartoffelerne på er blevet bundet sammen med tronarvingen er der ingen der mere husker.......Den er perfekt til stegt kød, og en god rødvin, prøv selv.

1 kg. kartofler

7 1/2 dl. kogt mælk

2 knuste fed hvidløg

1 pisket æg

125 gr. reven Gruyère ost

Frisk revet muskat nød

Salt

Peber

Smør

 

Skræl kartoflerne, og skær den i tynde skiver. Her kan man med fordel bruge et mandolin jern. Kom kartoffelskiverne i en stor skål, og krydr dem med salt, peber og friskrevet muskatnød.

Pisk ægget, og tilsæt det, riv størsteparten af osten hen over kartoffelskiverne, gem noget ost til at komme på fadet tilsidst.

Kog mælken og tilsæt den, og bland derefter det hele godt og grundigt.

Pres 2 fed hvidløg ud i lidt smør, og bland det med en gaffel, og brug noget af smørblandingen til at smøre dit ildfaste fad indvendigt. (Det bliver du glad for når du skal vaske fadet rent senere)

 

Hæld kartoffelskiver med mælk i det smurte ildfaste fad, det virker meget flydende, men bare rolig.

Tænd din Q-300, og lad den blive varm, det tager ca. 10 minutter. Når grillen er varm, lægger du fadet med kartofler på.

Når du har nået en temperatur på ca. 175 grader, skruer du ned som vist på billedet

 

Så skal det passe sig selv, hver 15 minut må du godt komme lidt hvidløgssmør på lammeryggen.

Her er er lidt "Undervejsbilleder"

 

Så skruer du din Q-300 op på maximum, for at kartoffelskiverne og osten lige får det sidste.

De sidste billeder taler for sig selv.

   

Velbekomme

-Meyer